Vad är femkamp?

Femkamp innebär att man tävlar i fem grenar, ursprungligen så är dessa fem grenar fäktning, hästhoppning, simning, skytte och terränglöpning. Alla grenar ska utföras under en och samma dag. När man tävlar inom grenen fäktning så möter alla varandra i matcher som är 1 minut lång, men matcherna kan även avslutas tidigare. Den som först får in en stöt vinner, om ingen får in en stöt under en minut så får båda deltagarna noll poäng. I hästhoppning så tävlar man under tidtagning på en bana som är mellan 350 meter och 450 meter lång, det ska finnas minst ett dubbelhinder och ett trippelhinder på banan och totalt så ska det vara 12 hinder. Inomimg_1530-1024x683 simning så tävlar man inom 200 meter frisim. Den sista grenen som man tävlar i är både löpning och skytte och det är alltså en kombinerad gren där man utför båda delarna.

Det går till så att man springer 800 meter totalt 4 gånger och det handlar alltså om 3.2 kilometer totalt. Man ska skjuta och träffa fem skott efter varje 800 meter och man använder sig idag av laserskytte istället för av vanligt pelletsskytte som man har använt sig av förut. Sverige är mycket framgångsrikt i femkamp och har sedan starten av modern femkamp 1902 fått ihop totalt 4 brons, 6 silver och 9 guld. Sist som Sverige tog en medalj i OS inom femkamp var det 1984, medaljen var silver och medaljtagaren var Svante Rasmuson. När man vill vara med i femkamp så börjar man oftast att träna inom en av grenarna, många börjar som exempel med frisim, men det är många klubbar som erbjuder träning om alla grenar inom femkampen.

Fördelen med femkamp är att man inte behöver vara bra på allt för att vara med och tävla utan det är resultatet i alla grenar som räknas.