Simning som lagsport

Simning är traditionellt sett en individuell sport. Det är främst individuellt som man tävlar och det är individuellt som man slår rekord. De allra flesta simmare börjar dock sin karriär med att träna i grupp. Ofta indelas de efter ålder men så småningoswimming-pool-873345_960_720m, om man visar talang, tränar de i en tävlingsgrupp.

För ungdomar Inom simning har man serier där klubbar tävlar mot varandra. Det finns ett bestämt poängsystem där de individuella simmarna samlar poäng åt sig själva men även till klubben. På detta vis upplever många av de yngre simmarna att de tävlar som ett lag. Detta gynnar sporten i helhet. Mycket beroende på att det vanligtvis är svårt att få barn och ungdomar att träna rent individuella idrotter. Idrott ska vara kul och man ska känna sig som en del av en gemenskap vilket man upplever mer om man tävlar som ett lag.

När simmare blir äldre och om de har möjlighet att leva på sin idrott sker mycket av träning och tävlande individuellt. De som tillhör en klubb har vanligtvis träningar med en elitgrupp i den klubben. Ofta räcker det dock inte med denna träning för att kunna tillhöra den absoluta eliten inom simning. De flesta topp-simmare tränar därför många pass helt själva, både styrketräning och pass i bassängen.

Eftersom livet som elitsimmare är tämligen ensamt med fokus på den egna träningen är olika lagtävlingar ofta uppskattat. Svenska simlandslaget tränar förvisso en del ihop men den största delen av tävlandet är trots allt individuellt. Det svenska landslaget i fotboll som tränar och tävlar för att nå fotbolls VM 2018 är mer beroende av varandra, jämfört med simlandslaget, för att lyckas. Det blir därför ofta en extra krydda för simmare att tävla som lag. Detta sker i olika former som kapp-sim under EM, VM och OS. Många av simmarna gör sina bästa prestationer just när man tävlar som lag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *