Karlskrona HK – Överraskningslaget

Ishockeylaget Karlskrona HK har en mångårig tradition av att överraska många med sitt snabba avancemang i de olika ligor de deltagit i.

Som namnet antyder så har klubben sin bas i världsarvsstaden Karlskrona i Blekinge. Föreningen startades 2001 och säsongen 2005/2006 spelade man i division 2. Efter bara två säsonger i den ligan så avancerade man till division 1, men det skulle inte sluta där. Redan 2010/2011 hade man tagit sig till allettan där man redan första säsongen fick kvalspela för en plats i allsvenskan. Dekhkn säsongen misslyckades man med minsta möjliga marginal, men 2011/2012 gick det desto bättre.

Man var dock fortfarande inte nöjd. Istället spelade man sig upp till hösta ligan redan 2014/2015. Nu följde en turbulent period hemma i Karlskrona som skulle komma att handla om ekonomi, politik och prioriteringar. Att spela i hockeyns hösta liga, SHL, ställer krav på lagets hemmaarena. Arenan som ligger i området Rosenholm (och som under årens lopp haft namn efter diverse olika sponsorer) var visserligen fräsch och bara några år gammal men den hade för få åskådarplatser för fans och gäster. Att bygga ut arenan till 5000 åskådarplatser kostar mycket pengar, mer än klubben själva har. Således blev det en diskussion i kommunen om vad som skulle prioriteras. Ishockey eller en överansträngd socialtjänst? Ishockey eller annan populär idrottsverksamhet i region som t ex hästsporten. Till slut började SHL-säsongen för KHK:s del utan en färdigbyggd utökad arena, något som väckte protester i andra delar av landet.

SHL-säsongen 2015/2016 slutade med KHK på jumboplats efter få vinster och många uddamålsförluster.

Var detta då slutet på framgångssagan för Karlskrona HK? Nej för en bit in i SHL-säsongen 2016/2017 toppar nämligen KHK SHL. Nu längtar hemmafansen både efter att få se sina stjärnor spela i Tre Kronor under ishockey VM, samt att klubben tar en plats i CHL.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *